Uvod

Tradicionalni savjeti za smanjenje unosa kalorija nisu uspjeli suzbiti epidemiju pretilosti. Nedavna istraživanja su pokazala da TRE (Time Restricted Eating – vremenski ograničeno jedenje) može biti korisna strategija za promicanje gubitka težine i poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja.

Međutim, trenutno nije jasno jesu li koristi TRE-a rezultat promjena u vremenskom okviru hranjenja ili su posljedica smanjenja unosa energije. Stoga je svrha ove studije bila ispitati učinke ranog TRE protokola na gubitak težine u usporedbi s jedenjem iste hrane u neograničenom vremenskom okviru hranjenja.

 

Što su ispitivali i kako?

Pretpostavka ispitivača jest da ograničavanje vremenskog okvira za jedenje na 10 sati i unos većine kalorija ranije tijekom dana poboljšalo bi gubitak težine i kontrolu glukoze u usporedbi s neograničenim vremenskim okvirom za jedenje gdje se većina hrane konzumirala kasnije tijekom dana.

Pravo sudjelovanja imali su sudionici u dobi od 18 do 69 godina s predijabetesom ili dijabetesom (pod uvjetom da nisu uzimali lijekove za to) i BMI-om od 30-50 kg/m². Sudionici su bili isključeni ako su uzimali lijekove koji bi utjecali na njihovo sudjelovanje u studiji ili na bilo koji od ishoda od interesa.

Ovo je bila 12-tjedna randomizirana kontrolirana intervencija hranjenja. Nakon provjere ispunjavaju li uvjete, sudionici su nasumično raspoređeni u skupinu s vremenski ograničenim jedenjem (TRE – Time Restricted Eating) ili skupinu s uobičajenim obrascem jedenja (UEP – Usual Eating Pattern).

Skupina TRE dobila je upute da sve svoje kalorije konzumira između 8 sati ujutro i 18 sati navečer, prema sljedećem rasporedu:

  • 40% za doručak [8:00 do 10:00]
  • 40% za ručak [10:00 do 13:00]
  • 20% za večeru [13:00 do 18:00]
  • 5% za međuobroke [8:00 do 18:00]

Sudionici u skupini UEP dobili su upute da sve svoje kalorije konzumiraju između 8 sati ujutro i ponoći prema sljedećem rasporedu:

  • 20% za doručak [8:00 do 10:00]
  • 25% za ručak [10:00 do 13:00]
  • 50% za večeru [17:00 do 20:00]
  • 5% kao međuobrok nakon večere

 

Sva hrana je pripremljena i osigurana od strane Metabolic Kitchen na John Hopkins ProHealth Clinical Research Unit u jednakim omjerima mikro i makronutrijenata. Također je porcionirana prema energetskim potrebama svakog sudionika koristeći Mifflin–St. Jeor jednadžbu za procjenu bazalnog metabolizma (BMR) i primjenu faktora aktivnosti temeljenog na rezultatima iz Međunarodnog upitnika o tjelesnoj aktivnosti (IPAQ).

Sudionicima je također bilo dopušteno piti neograničene količine napitaka bez kalorija i kofeina, 2,4 dcl kave, 3,6 dcl dijetne sode i jedno alkoholno piće dnevno. Savjetovano im je da održavaju svoju osnovnu razinu tjelesne aktivnosti.

Mjerenja su provedena u 4., 8. i 12. tjednu.

  • Tjelesna težina: Primarni ishod bio je promjena tjelesne težine tijekom 12-tjedne studije.
  • Sekundarni ishodi: Istraživači su mjerili promjenu u razini glukoze natašte, inzulina natašte i poboljšanje inzulinske rezistencije procijenjeno pomoću HOMA-IR.

Što su ispitivači pronašli?

Tjelesna težina

Skupina TRE izgubila je 2,3 kg tijekom 12-tjedne studije, dok je skupina UEP izgubila 2,6 kg, bez značajne razlike između skupina.

Sekundarni ishodi

Nije bilo značajnih razlika između skupina u razini glukoze natašte, HOMA-IR, krvnom tlaku ili krvnim lipidima.

Postojao je trend za blago smanjenje glukoze natašte i HOMA-IR u skupini TRE, ali te razlike nisu bile značajne između skupina TRE i UEP (vidi sliku 2). Autori su također izvijestili o blagom smanjenju tjelesne aktivnosti u skupini TRE u usporedbi sa skupinom UEP, ali ta vrijednost nije bila značajna.

Što ovi rezultati znače?

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da kada se kalorije izjednače, nema prednosti slijediti rani vremenski ograničeni raspored prehrane (TRE).

Nekoliko studija je pokazalo gubitak tjelesne težine i poboljšanje metaboličkog zdravlja s TRE intervencijama koje su propisane sudionicima. Međutim, mnoge od ovih studija bile su intervencije koje su dodijelile TRE protokole bez uključivanja kontrolne skupine koja je primala prehranu usklađenu s energetskim unosom. Nasuprot tome, ovo istraživanje koristilo je kontrolirani dizajn prehrane, što je omogućilo istraživačima da izdvoje učinke ograničenog vremenskog okvira za prehranu od onih koji proizlaze iz smanjenog unosa kalorija povezanog s TRE.

Nalazi ovog istraživanja usklađuju se s onima koje su prijavili Sutton i sur. (2019.), koji su proveli kontrolirano istraživanje prehrane s predijabetičnim muškarcima koji su bili dodijeljeni šestosatnom ili dvanaestosatnom vremenskom okviru prehrane tijekom pet tjedana. Nisu pronašli značajne razlike u gubitku tjelesne težine i samo su uočili blagi pad razine inzulina natašte tijekom TRE faze. Iako je smanjenje razine inzulina natašte značajno, njegovo značenje je ograničeno bez poboljšanja drugih metaboličkih pokazatelja poput glukoze natašte ili HbA1C. Niži nivoi inzulina mogu odražavati prilagodljiv odgovor na produljeni post, potencijalno sprječavajući hipoglikemiju.

Slično, Stote i sur. (2009.) proveli su kontrolirano istraživanje prehrane u kojem su sudionici koji su konzumirali jedan obrok dnevno tijekom osam tjedana izgubili 1,4 kg u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je jela tri obroka dnevno. Predložili su da bi ovaj gubitak tjelesne težine mogao biti rezultat blagog smanjenja unosa energije među sudionicima koji su imali problema s konzumacijom svih obroka unutar određenog vremenskog okvira za prehranu.

Glavna snaga ovog istraživanja je kontrolirani dizajn prehrane koji strogo kontrolira kalorije i sastav prehrane između skupina. Ovaj pristup omogućuje izravno ispitivanje utjecaja promjene rasporeda prehrane, za razliku od mnogih studija koje pružaju smjernice o prehrani bez kontrole unosa.

Primarna su ograničenja uključivanje demografskog sastava studijske populacije, koja je uglavnom uključivala crne žene (93%), što ograničava generalizaciju na druge etničke skupine i spolove. Također, TRE protokol koristio je širi vremenski okvir prehrane (10 sati) u usporedbi s drugim studijama, što je moglo utjecati na ishode. Moguće je da bi stroži vremenski okvir mogao dovesti do drugačijih rezultata.

Sveukupno, iako TRE može učinkovito pomoći u gubitku tjelesne težine putem smanjenog unosa energije, ovo istraživanje sugerira da kada se energetski unos izjednači, postoji minimalna korist u strogom pridržavanju TRE protokola.

 

Take home message!

Iz ovog istraživanja možemo izvući dva glavna zaključka:

  1. TRE protokoli često dovode do smanjenog unosa energije, gubitka tjelesne težine i poboljšanja kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja.
  2. Kada se kalorije izjednače, nema prednosti u TRE-u u odnosu na uobičajeni obrazac prehrane.

Postavljanje ograničenja na vrijeme kada jedemo hranu često može rezultirati smanjenim unosom kalorija što može dovesti do gubitka težine i poboljšanja metaboličkog zdravlja. Kao rezultat toga, primjena TRE-a može biti korisna strategija za sve koji se bore s gubitkom težine putem drugih metoda.

TRE može služiti kao koristan alat za poboljšanje pridržavanja prehrane i održivosti, ali nema jedinstvenih prednosti u ograničavanju vremenskog okvira za prehranu bez istovremenih promjena u unosu energije ili kvaliteti hrane.